Talán a leginnovatívabb elképzelés a pénisznövelés történetében a vákuumpumpa. A közhiedelemmel ellentétben ez sem friss elgondolás, már 300 éve elkezdtek kísérletezni hasonló elven működő eszközökkel. Eredetileg nem pénisznövelés volt a cél, inkább a lankadt férfiasság felélesztése, az erekciós, merevedési problémák leküzdése. Erre a célra pedig nagyon jól bevált.

A működési elve egyszerű, a vákuum segítségével a vért a péniszbe kényszeríti, így merevedés érhető el. Merevedési zavarokkal küzdő férfiaknak a gyógyszerek és más eljárások megjelenése előtt ez volt az egyetlen reménye szexuális energiáik visszanyerésére.

Bár az eszköz jól működött, lassan nőtte csak ki gyermekbetegségeit. A vákuum szabályozásával akadhattak problémák, a túl nagy vákuum akár maradandó károsodást is okozhatott, a nem megfelelően megválasztott alapanyag pedig nem mindig bírta a nyomással járó terhelést. A tehát a péniszpumpa évszázadokon keresztül üdvözítő, de igencsak veszélyes eszköze volt az erekció elérésének. Bár a technológia már régóta adott volt, a mérnökileg kielégítő módon megtervezett, stabil és valóban megbízható termékek csak a huszadik század végén kezdtek megjelenni a piacon. Ekkor vált szemponttá a minél könnyebb használat, az ergonómia (ha megnézzük a korai péniszpumpákat, azok igencsak fapadosnak tűnnek, a mai eszközökhöz képest), valamint a tartósság.

A péniszpumpák történetében a legszembetűnőbb minőségi ugrás a vízzel működő, az úgynevezett hidropumpák térhódításával következett be, melyek a levegő helyett a vizet használják a vákuum kialakítása közegének. A pumpák bizonyítottak a merevedési problémák leküzdésében, és a mai, bevizsgált és biztonságos eszközöket orvosok is javasolni szokták egyes esetekben, de vajon mennyire hatékonyak ezek a pumpák a pénisznövelés területén?

Bánjunk óvatosan a különböző felmérések és hatástanulmányok eredményeivel, hiszen ezek döntő többsége egyes gyártók megbízásából születtek, ahogy a pénisz átlagos méretével kapcsolatos vizsgálatok többsége is. Ennek köszönhető, hogy az állítólag "szigorúan tudományos" kutatások alapján az elmúlt 20 év alatt ugrásszerűen nőtt a pénisz átlagos mérete. A férfiúi hiúság üzletileg mindig könnyen kihasználható volt...

Visszatérve a pumpára, és átolvasva a különböző felhasználói fórumokat, felemás eredményeket olvashatunk. Vannak akik esküsznek rá, míg mások csalódottságuknak adnak hangot. A legjobb eredményekkel a hidropumpák kecsegtetnek.
A péniszpumpa azért foglal el különleges helyet a pénisznövelő eszközök palettáján, mivel eredeti rendeltetése szerint nem pénisznövelésre találták ki, de ez magyarázza töretlen népszerűségét is...