Tévhitek tömege kavarog a férfiak fejében az ideális pénisz méretével kapcsolatban. A pornófilmek és a különböző erotikus ábrázolások igencsak torz képet festenek a férfiasságról. Elterjedt téveszme, hogy az ideálisnak mondható pénisz 20 cm-es hosszal kezdődik, az alatt a férfiak joggal aggódhatnak szexuális teljesítményük miatt.

Valódi átlagszámokat nagyon nehéz meghatározni, hiszen az ilyen mérések általában bemondáson alapulnak, és nincs az a férfi, aki ne csalna szívesen legalább pár centit fölfelé. Mivel nincs biztosnak tekinthető mérési eljárás, így az ilyen tanulmányok adatai nem tekinthetőek relevánsnak.


Orvosi tapasztalatok azt mutatják, hogy az impozáns statisztikákkal ellentétben 10 férfiből 8 pénisze merev állapotban 11-14 cm körül mozog, noha a legtöbb felmérés ezt az értéket már átlagon alulinak sorolja.
Ha feltesszük a kérdét, hogy mekkora az ideális pénisz, akkor ki kell egészítenünk azzal, hogy kinek számára ideális? És itt nyilván a hölgyek véleménye számít elsősorban, nem pedig a férfiúi hiúság és versenyszellem.

A hölgyek többsége számára nem meghatározó szempont a pénisz mérete, hiszen a hüvely rendkívül alkalmazkodó szex közben, könnyen alkalmazkodik a legkülönfélébb méretekhez. De ne gondoljuk azt, hogy a pornófilmek által gerjesztett tévhitek nem érték el a szebbik nem képviselőt. Akadnak nők, akik igenis a méretes férfiasságot tekintik üdvözítőnek, és nem szívesen bújnak ágyba olyan szeretővel, aki nem rendelkezik óriási pénisszel.

Visszatérve a kérdésre, az ideális pénisz mérete mindig a partnertől függ. Ha neki megfelel, akkor teljesen lényegtelen, mit állítanak a statisztikák.